blog

Gered van grofvuil

Ik haalde een paar weken geleden een kastje op bij een trouwe klant. Zo iemand die eigenlijk alles wat je doet en maakt geweldig vindt. Fijne klanten zijn dat.

Enfin, het kastje stond bij haar in de gang en eerlijk gezegd begreep ik niet goed waarom zij er ooit verliefd op was geworden. Ze had het kastje jaren geleden langs de kant van de weg zien staan, wachtend om te worden opgehaald door de grofvuilwagen. Het kastje werd mee naar huis gesleept, schoongemaakt en op zijn plek gezet.

Daar stond het dus jaren en toen de klant mij leerde kennen vroeg ze mij om het meubel op te knappen. Ze had eerder een houten bankje gezien waar ik mee bezig was en ze wilde graag dat ik het kastje zou pimpen in dezelfde kleur blauw.

Nu is meubels opknappen wat ik doe dus het kastje ging bij mij achterin de auto mee naar mijn werkruimte. Na wat onderzoek bleek het een oude commode uit de jaren 50/60 te zijn. Ik ging het meubel met andere ogen bekijken en terwijl ik ermee bezig was werd ik er langzaam ook een beetje verliefd op. Als je iets van de geschiedenis van een meubel kent is het zo bijzonder om het een nieuw leven te geven. 

Het kastje, de commode, is dus blauw geworden wat het gelijk een heel andere uitstraling geeft. Ik heb hiervoor krijtverf gebruikt en het daarna afgewerkt met blanco wax. De wax zorgt ervoor dat er een beschermlaag over de krijtverf komt. Het bovenblad van de commode heb ik met de stoere verniswas gedaan wat het blad een houtlook geeft. Er zijn veel verschillende waxen en vernissen die je voor afwerking kunt gebruiken en die allemaal weer een andere look aan een meubel geven. Het verschil tussen wax en vernis is dat vernis beter geschikt is voor delen die intensiever worden gebruikt, zoals het blad van een eettafel, salontafel of het bovenblad van een dressoir. Een wax is zachter, je kunt er makkelijker accenten mee aanbrengen en het heeft een andere uitstraling.

De klant zocht nog andere kastknoppen uit waardoor het eindresultaat helemaal haar smaak is. Zo zie je maar dat een oude commode die gedoemd was om bij grofvuil te belanden het echt waard kan zijn om te laten opknappen. Voor weinig of niets gekregen en na restylen een meubel dat klasse heeft, dat bij je past en waar je nog jaren plezier van kunt hebben. 

Een actueel aanbod van meubels vind je in de webshop. Ik werk ook in opdracht.

Of geef je op voor de dagvullende workshop basistechniek meubel restylen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *