blog

Meubels van leer verven

Wie mij volgt op instagram heeft vast al voorbij zien komen dat ik voor mijzelf twee prachtige, leren design banken heb opgehaald. Ze stonden gratis op marktplaats, de vorige eigenaar kreeg een nieuw bankstel en er moest ruimte komen. Soms heb je mazzel. De banken zijn van hele goede kwaliteit en zitten nog steeds fantastisch. Er waren wel wat gebruikssporen, maar wat wil je in een gezin met 4 puberzonen.

Een andere kleur

De banken waren dus goedgekeurd en nadat we ze hadden ingeladen leverde ik ze af in mijn werkruimte. Dat inladen had trouwens nogal wat voeten in de aarde want de banken zijn behoorlijk zwaar en we moesten achterom door een smalle steeg een behoorlijk eind naar de auto met aanhanger lopen. Maar goed, je moet er iets voor over hebben.

Ik had natuurlijk al een plan voor de banken. Ze zouden een andere kleur krijgen en dat ging ik zelf doen. Tenslotte ben ik dealer van Fusion Mineral Paint en wil ik zoveel mogelijk uitproberen. Leer verven stond altijd al op mijn lijstje. Ik had al eerder stof geverfd dus dit moest ook kunnen.

Nieuwe look

De nieuwe look van de banken moest passen in mijn interieur en ik koos voor de kleur Hazelwood. Een subtiele bruingrijze kleur die goed combineert met andere kleuren. Omdat ik nog meer aanpassingen wil doen in mijn woonkamer was dit een mooie basis. Met straks een nieuw vloerkleed, behang en kussentjes kan ik nog alle kanten op.

Kwast of verfspuit?

Ik schilderde meubels voorheen standaard met een kwast. Omdat ik vroeger met krijtverf werkte was dit het meest voor de hand liggend. Tegenwoordig gebruik ik ook vaak een verfroller, bijvoorbeeld de eerste laag voor een strak(ker) resultaat en sinds kort heb ik ook een verfspuit. Daar moest ik even aan wennen maar vooral voor grotere meubels en keukens is het ideaal. Voor de banken heb ik een combinatie van kwast en verfspuit gebruikt. Een bank heb ik met de kwast geschilderd, de andere bank gespoten met de verfspuit en ja, dat kan gewoon met Fusion Mineral Paint.

Resultaat

Ik moet zeggen dat ik eigenlijk geen verschil zie tussen de ene en andere bank. De dekking met kwast en verfspuit lijkt gelijk aan elkaar. Wat wel een verschil is, is dat het spuiten met de verfspuit veel sneller gaat dan verven met de kwast. Dat is voor mij toch wel een pluspunt, vooral omdat ik meubels voor mijzelf altijd tussen de bedrijven door moet doen. Opdrachten voor klanten gaan immers altijd voor.

Het leer hoeft niet te worden nabehandeld, er hoeft dus geen wax of andere beschermlaag te worden aangebracht. Nu de banken net zijn geverfd is het leer iets minder soepel maar ik verwacht dat dit in het gebruik zal veranderen.

Slijtage of beschadiging?

Nope. Deze vraag krijg ik heel veel. Krab je de verf er niet vanaf? Zie je geen barsten in het leer? Nee, dat is niet het geval. Leer is poreus materiaal en de verf trekt er deels in. Mijn hond, die nogal speels is, rent er regelmatig overheen, mijn kinderen hangen erop en we doen er niet extra voorzichtig mee en het ziet er nog steeds goed uit. Mocht er toch iets beschadigen dan is het heel gemakkelijk weer weggewerkt met de verf die is gebruikt.

Conclusie

Leer verven is zeker goed te doen. Ik ben blij met mijn ‘nieuwe ‘ banken van leer. Met een hond die veel verhaart is het zoveel praktischer dan een bank met stoffen bekleding. En voor mij ook belangrijk: practice what you preach. Ik had een nieuwe bank kunnen kopen maar koos voor een bestaand meubel wat nu nog een ronde mee kan. Zo ben je ook duurzaam bezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *