blog

Oude meubels zijn vies

Dat is hoe sommige mensen tegen oude meubels aankijken. Oude meubels zijn vies, ruiken muf en weet jij wat er allemaal in heeft gelegen? Bah!

Soms is het waar en kan een oud meubel muf ruiken en ook wel vies zijn. Vaak komt dit omdat er oude waslagen op zitten of omdat vuil in het hout is gedrongen. Soms staat een oud meubel al een poosje op zolder, in een garage of schuur waar het vochtig kan zijn en daarom muf ruikt.

Maar daar kan ik iets aan doen, ik zorg ervoor dat een oud meubel weer fris en schoon is!

Voorbereidingen

Om de “belemmerende overtuiging” van oude, vieze meubels weg te nemen zal ik je de werkwijze uitleggen als een meubel bij Pimped by Moon binnenkomt: Moet ik iets repareren? Kan ik het beslag eraf halen? Werken de sloten nog? Moet ik verder nog dingen aanpassen? Daar wordt dan mee gestart.

Voor het schilderen ga ik het meubel schoonmaken en ontvetten met een daarvoor bestemde ontvetter. Op die manier verwijder je stof, vuil en eventuele oude waslagen. Dat is ook nodig, zeker als je met watergedragen verf werkt. Vet en water is geen goede combinatie. De verf pakt dan niet goed op het materiaal dat je schildert met alle gevolgen van dien. Een belangrijke stap dus.

Schuren

Na het uitgebreid schoonmaken en ontvetten moet het meubel goed drogen. Schuren is de volgende stap. Hierdoor wordt het materiaal dat ik ga schilderen opgeruwt. Licht schuren is vaak voldoende. Grote vlakken kunnen met een schuurmachine, details en kleinere vlakken met de hand. Tip: Schuren doe je dus ná het schoonmaken en ontvetten, anders loopt je schuurpapier vol met vuil en als het meubel niet schoon is kan het nog aanwezige vuil door het schuren juist in het materiaal trekken.

Fris en fruitig

Na deze werkzaamheden zijn vieze luchtjes verdwenen en ruikt het meubel weer fris en fruitig. Daarna ga ik schilderen en is het meubel weer als nieuw en schoon. Eventueel kan ik nog een salve of geurende wax aanbrengen, bijvoorbeeld in de binnenkant van een kast.

Overigens heb ik ook wel eens meegemaakt dat een meubel juist overdreven “lekker” rook. Waarschijnlijk was er een of ander luchtje omgevallen in de kast. Ook die geur heb ik er uitgekregen.

Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen dat oude meubels niet per definitie vies zijn. Oude, bestaande meubels zijn wel uniek. Ben je op zoek naar zo een meubel, hou dan voor het actuele aanbod mijn webshop in de gaten. Of volg me op Instagram en/of Facebook. Wil je een meubel door mij laten schilderen? Neem dan contact met me op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *