Je hebt een mooi oud meubel op de kop getikt, misschien wel geërfd of het is een meubel van jezelf. Je wilt het in ieder geval graag schilderen in een kleur die beter past bij de rest van je interieur. Het is dan van belang dat je het meubel altijd eerst ontvet, nog voordat je gaat schuren. Daar is vaak veel verwarring over. Waarom is ontvetten dan zo belangrijk?
Vuil door de jaren heen
Een bestaand meubel kan er in eerste instantie heel schoon en netjes uitzien. Toch zul je er versteld van staan hoeveel viezigheid er af kan komen als je het met een ontvetter schoon gaat maken. Op de afbeelding zie je aan de kleur van het water dat het ontvetten geen overbodige luxe is. Per meubel kan het vuil dat er af komt verschillen.
Hier ging het om een kleine, antieke sidetable. Door de jaren heen had dit meubel veel viezigheid gevangen. Dat wil niet zeggen dat het nooit werd schoongemaakt, maar vroeger gebruikten ze op dergelijke meubels vaak was of olie en dat trekt in het hout. Daarnaast dringt ook huidvet in het hout en met het verstrijken van de tijd hoopt het vuil zich op. Het was ook de gewoonte om meubels alleen af te stoffen en elk jaar weer opnieuw in de was of olie te zetten.
Watergedragen verf
Tegenwoordig is de meeste (meubel) verf op waterbasis. Een goede ontwikkeling want dat is veel beter voor het milieu. Alleen is vet en water niet zo een goede combinatie. Vet stoot water af en als je een meubel niet goed ontvet kan het voorkomen dat de verf niet goed “pakt”. Dat wil je natuurlijk niet. Je wilt een mooi en strak resultaat van je werk. Ik denk dat je al een aardig idee krijgt waarom het ontvetten beter niet over kunt slaan.
Welke ontvetter gebruik je?
Dat is een beetje een persoonlijke keuze. Ik vind zelf St. Marc (bij voorkeur de korrels) een prettige ontvetter om mee te werken. Als verkooppunt van de producten van Fusion Mineral Paint heb ik ook de Fusion TSP Alternative – Ontvetter op voorraad. Dit is een fijne ontvetter en zuinig in gebruik. Afhankelijk van de oppervlakte kun je er 12-24 meubels mee reinigen. De ontvetter is op waterbasis en verwijdert olie, vet, vingerafdrukken, vlekken en andere viezigheid.
Na het ontvetten
Als je het meubel goed hebt ontvet laat je het eerst goed drogen. Als er veel vuil vanaf is gekomen zul je zien dat het hout een stuk lichter van kleur is geworden. Logisch, want de vieze laag die er eerder op zat is verdwenen. Dat is ook de reden dat je pas na het ontvetten gaat schuren. Doe je dat niet, dan loopt je schuurpapier binnen no-time vol met vuil en moet je veel vaker nieuw schuurpapier gebruiken. Je zult zien dat dat niet nodig is als je meubel al goed schoon is.
Meer tips en tricks?
Ik hoop dat je door het lezen van dit blog weer wat wijzer bent geworden en het je helpt als je zelf een meubel gaat schilderen. Wil je meer tips en tricks over het restylen van een meubel en vind je het prettig als ik met je meekijk? Geef je dan op voor het Open Atelier. Tijdens het Open Atelier ga je op een laagdrempelige manier zelf stap voor stap aan de slag met het restylen van jouw meubel. Je kiest zelf een kleur van Fusion Mineral Paint (pot van 500 ml is bij de prijs inbegrepen) en krijgt op de dag van deelname ook nog eens 10% korting op verf en overige producten van Fusion Mineral Paint.
Prettige bijkomstigheid: je hebt geen rommel in huis.